5 SHOWCASE-FESTIVALER DU SKA SPELA PÅ

Vad har artister som Ed Sheeran, Phlake, Lykke Li, Alex Vargas, Future Islands, MØ, Tove Lo och The Kooks gemensamt? Jo, förutom blomstrande musikkarriärer, så har de alla också spelat på en eller flera av nedanstående showcase-festivaler innan sina stora genombrott

Okej, du har ett grymt band- eller artistnamn. Du har en fet pressbild. Och du har inte minst riktigt bra låtar. Men vad är meningen med allt detta om ingen känner till dem? Inte så stor, nej. Så nästa steg för att komma vidare är att dra uppmärksamhet till dig och din musik, vilket förstås kan göras på 1000 olika sätt. Ett av de allra bästa sätten att göra detta är att ta sig ut och spela musiken live – och för rätt personer.

Varje år samlas ett hav av musikbranschmänniskor från hela världen och alla möjliga olika delar av branschen, på de många showcase-festivaler som går av stapeln i en rad olika städer. Att som band eller artist vara en del av lineupen till en av dessa festivaler är en otrolig möjlighet att visa en framtida manager, booking agent eller kanske ett framtida skivbolag att de ska arbeta med just dig och din musik.

Här guidar vi dig till fem showcase-festivaler som du bör känna till:

 

Where’s The Music? (SE)


Var: Norrköping, Sverige
När: Februari
Tidigare uppträdanden: Soleima, Phlake, Shitkid, SEA, Myrkur, Sarah Klang, Rein, Kaliffa
Ansök om att spela: band@wheresthemusic.se

Where’s The Music? kallar sig själva för ”Sveriges plattform för musik” och vilken plats kan då vara bättre att presentera din musik på än där? På plats för att lyssna efter nya talanger att jobba tillsammans med finns både den svenska och den internationella musikbranschen. Festivalen består av två delar: en konferensdel inriktad mot musikbranschen, och så showcasedelen, som håller hus på 10 olika spelställen i Norrköping och fokuserar på omkring 100 av morgondagens nya stjärnor.

 

by:Larm Festival (NO)


Var: Oslo, Norge
När: Mars
Tidigare uppträdanden: Lykke Li, Ukendt Kunstner, Hinds, Robyn, AURORA, Veronica Maggio, MØ
Ansök om att spela: läs mer här

En av de mest populära showcase-festivalerna presenteras av vår granne Norge. Varje år i mars månad går by:Larm av stapeln i Oslo. Festivalen är en samlingspunkt för den nordiska och internationella musikindustrin och består av både en musikkonferens för branschen och en showcase-festival för de många nordiska artister som står på tröskeln till ett genombrott. Under loppet av de fyra festivaldagarna strömmar i genomsnitt 500 deltagare mellan de många seminarier som erbjuds och de showcase där 100 nordiska artister uppträder. Du behöver inte ha skivkontrakt för att spela på by:Larm då det varje år reserveras 20 platser till band och artister som festivalens jury väljer ut bland de runt 1500 demos som skickas till dem.

 

SPOT Festival (DK)


Var: Aarhus, Danmark
När: Maj
Tidigare uppträdanden: Alex Vargas, MEW, Kent, The Raveonettes, Kashmir, CHINAH, Katinka, Bikstok Røgsystem, Kesi, Wangel, Soleima
Ansök om att spela: Läs mer här

SPOT Festival i Aarhus, Danmark ger nykomlingar inom den nordiska musikscenen chansen att presentera sin musik för en stor samling människor från musikbranschen. Festivalen har som ambition att skapa de perfekta ramarna för att de över 180 uppträdande artisterna ska kunna utveckla sig både kreativt och kommersiellt och bli exponerade för de många branschmänniskor som besöker festivalen.

 

The Great Escape Festival (UK)


Var: Brighton, England
När: Maj
Tidigare uppträdanden: Stormzy, Adele, Mø, Ed Sheeran, Future Islands, Hozier, Chvrches, Jungle, Bon Iver
Ansök om att spela: Läs mer här

Det tar inte mer än några timmar att ta sig till London och därifrån hoppa på tåget till den engelska kuststaden Brighton. The Great Escape är en av de allra största festivaler där du som artist kan få chansen att presentera din musik för den brittiska musikmarknaden. Här samlas branschen för att uppleva seminarier och konferenser, och kanske framför allt för att besöka festivalens många olika spelställen med ögonen öppna för att upptäcka nya talanger. Varje år hålls omkring 450 showcase – alltså officiella sådana. Festivalen kan nämligen också skryta med den så kallade ”The Alternative Escape”, vilket är en rad hemliga konserter, spontana event och klubbkvällar som pågår parallellt med The Great Escape

Om vi blickar tillbaka lite i tiden kan vi se att inga mindre än The Kooks, Adele, Bon Iver, Mumford and Sons, The XX, Chase and Status, Ellie Goulding, Ed Sheeran och Clean Bandit alla startat här, för att namna några. Med andra ord: The Great Escape har har koll på vad som gäller.

Vi har dessutom tidigare pratat med huvudbokaren Adam Ryan, som här ger tre råd till dig som gärna vill spela på festivalen.

 

Reeperbahn Festival (DE)


Var: Hamburg, Tyskland
När: September
Tidigare uppträdanden: Communions, Birdy, Cee Lo Green, Efterklang, James Vincent MacMorrow, Rag’N’Bone Man, Temples, Tove Lo
Ansök om att spela: Läs mer här

Sist ut (men långt i ifrån minst) är Tysklands bud på showcase-festival – och det är en riktigt bra sådan. Reeperbahn Festival går av stapeln i september månad i kvarteret runt den berömda gatan Reeperbahn i den tyska staden Hamburg, Festivalen bjuder på, håll i er nu, mer än 500 konserter, 260 seminarier och event samt 50 konstinstallationer, vilka tar plats på de över 70 olika venues och spelställen som festivalen använder sig av. Reeperbahn hade sin debut 2006 och har därefter bara vuxit sig större och större. Så om du ska dit, blir det sida vid sida med fler än 3400 yrkesverksamma från media- och musikbranschen, hungrande efter att finna morgondagens sound.