Den kortaste vägen från idé till produktion

Foto: Unsplash (stockphoto)
Tekst: Albert Lund Kuhlmann
Översättning: Maja Frick

När jag var liten drömde jag om att få ett skivkontrakt. Inte bara bli musiker, utan att faktiskt få ett skivkontrakt. I talangshow som ‘The Stage is Yours’, ‘Popstars’ och naturligtvis ‘The X-Factor’ presenterades skivkontrakten som nyckeln som öppnar dörren till en karriär inom musikbranschen. Idag är det annorlunda. Idag behöver du inget skivkontrakt för att spela in och släppa din musik. Du kan göra allt själv – även hemma från ditt sovrum. Så här uppstod fenomenet “sovrumsproducenter”. För naturligtvis kan du köpa utrustning, så att du nästan har en professionell studio hemma, men i verkligheten kan du ha nytta av mycket, mycket mindre också.

Det behöver inte vara en begränsning att du inte har dyr inspelningsutrustning. Det kan faktiskt vara en fördel. Du måste bara förstå hur du använder utrustningen du har. För att förstå detta måste man först förstå hur begreppet ”benstöd” kan vara ett mycket effektivt verktyg för kreativitet.

Benstöd – kreativitet uppstår inte av sig själv

Det är ett välkänt faktum att artister i alla möjliga genrer och sammanhang använder medvetna begränsningar för att öka sin kreativitet. Vi känner till det från musiker och band som trots moderna teknologins möjligheter och frihet väljer att spela in skivor på gammaldags sätt med rullband, ett begränsat antal spår och klipparbete som sker med sax och lim. Eller kanske det mest kända benspännet i ny konst, Dogme95, där ett antal danska filmregissörer – inklusive Thomas Winterberg och Lars von Trier – skrev ner ett manifest som bildade riktlinjerna för vilka hjälpmedel de gav sig själva när de gjorde film.

Benstödet är således en kreativitetsförstärkare som kan användas i många olika konstformer och kan förmedla många olika budskap. Tanken är att det smala ramverket du sätter dig i tvingar dig att tänka kreativt inom ett fast ramverk. Och det resulterar ofta i idéer och resultat som du inte skulle ha kommit fram till om du hade alla tillgängliga hjälpmedel.

De benstöd som nämns har några konstnärerna har skapat för sig själva. Detta är ett alternativ när du redan har tillgång till all tänkbar utrustning. Naturligtvis är inte alla så privilegierade att de har tillgång till det.

Men om du tar på dig benstödsglasögonen är vi alla som inte har tillgång till modern utrustning privilegierade. Vi behöver inte sträcka benen för att vara kreativa – vi har inga ben att sträcka alls.

Fokusera på det du har

Mycket ofta, i alla möjliga sammanhang, går man runt och fokuserar på alla saker man inte har. Och en bransch som musikbranschen verkar väldigt stängd utifrån och dyr att komma in i. Om du måste prissätta låtskrivning och musikproduktion som en fritidsaktivitet måste det vara i den dyra änden och därför kan det ska vara svårt att komma igång. Men i verkligheten behöver det inte vara så illa. För att förklara varför har vi försöka lista några av de alternativ du redan har för att producera musik. Spoiler alert: Denna artikel förutsätter att du har en iPhone.

Det bästa exemplet på hur man gör kvalitetsmusik som är både inspelad, kreativ och lätt att gå till är Steve Lacy som är känd från det framgångsrika bandet Internet. Som soloartist har han också haft stor framgång. Bland annat med sin EP Steve Lacy’s demo, som är bra att ha i åtanke eftersom den är inspelad uteslutande med gitarr, bas och en iPhone.

Han är ett perfekt exemplet på att det är möjligt. .
För att göra det enkelt och smidigt att komma igång med din sovrumsproduktion tar vi dig nu igenom tre saker som låter dig spela in och skriva låtar, endast med hjälp av din iPhone.

Garageband

Garageband är ett gratis program som följer med din iPhone (och även din Mac-dator om du har en). Garageband låter dig producera dina egna trumslag och du kan till och med hitta ett pianotangentbord för att göra din iPhone till en synthesizer, orgel eller något helt annat. På det sättet kan du spela med dina idéer, experimentera med olika ljud och på det sättet hitta exakt det ljud du vill att din låt ska ha. Och även om garageband är ett gratis program, speciellt trummorna, låter det faktiskt riktigt bra.

I Garageband hittar du också en enorm fil av “loopar”. En loop är en liten låt som är utformad för att spela i “loops”. I loopkatalogen kan du välja en genre, ett instrument och slutligen en loop. Här kan du välja mellan hundratals alternativ och sätta ihop dem, helt som du vill. Och även om det inte är du som har “uppfunnit” bitarna av låtar från öglorna, är det du som bestämmer hur de ska sättas ihop. På det sättet kan du faktiskt göra riktigt originella saker, bara genom att använda loops som redan fanns på din telefon.

Garageband är ett väldigt bra program, du inte ens behöver spela ett instrument för att komma igång med att skapa musik. Men det är tydligt att ljudet från “riktiga” instrument har något speciellt med sig. Om du spelar gitarr eller bas är iRig ett riktigt bra hjälpmedel. Därför är det nästa punkt i listan.

iRig

iRig låter dig, för ett relativt billigt pris, spela in din gitarr eller bas direkt på din iPhone. Om du har både gitarr-/basförmåga och pengar för en iRig, öppnar det ett hav av möjligheter för vad du kan göra. Först och främst erbjuder Garageband många förstärkare och effektpedalsimuleringar. Det är ett mycket praktiskt sätt lägga till klassiska effekter i ditt ljud genom att spela din gitarr/bas-signal på Garageband. Dessutom finns det även andra appar som kan kombineras med iRig.

Om du börjar kombinera dina gitarr-/baskunskaper med garage-band-loopfiler, skapar det naturligtvis också helt nya möjligheter för vad dina låtar kan bli. Det är exempelvis så Steve Lacy gjorde låtarna på sin framgångsrika EP Steve Lacy’s demo. Här tas trummorna från loopfilen och gitarr, bas och sång spelas in.

För att slutföra dina låtar måste du naturligtvis också använda ett sätt att spela in din sång. Och här är mikrofonen i din telefon faktiskt ett väldigt bra hjälpmedel.

Iphone-mikrofonen

Om du redan arbetar med ett garagebandprojekt kan du spela in direkt i mikrofonen på din smartphone, precis som när du ringer. Se bara till att du befinner dig på en plats utan för mycket bakgrundsljud. Ett plus i kanten är att du kan också använda ett popfilter som säkerställer att det finns en balans i ljudnivån för det du sjunger. Filtret tar särskilt hand om höga p- och b-ljud, som ibland kan sticka ut på en inspelning. Om du inte har ett popfilter kan du skapa ett själv av ett tygstycke. Håll bara tygstycket uppe mellan munnen och telefonen, så ska det fungera. Och du kan naturligtvis spela in andra saker än sång via mikrofonen.

Förr i tiden användes en diktafon. Nu gör du anteckningar på din telefon. Memofunktionen är genial för att komma ihåg de idéer du får. Vanligtvis får du inte idéerna till låtar och beats när du sätter dig ner och försöker. De kommer vanligtvis utan förvarning – och det kan vara både på tåget, på cykeln, när du är i sängen eller på andra ställen. Här kan memofunktionen vara din räddning. Förvandla dina tankar till toner genom att helt enkelt trycka på skivan och sjunga, beatboxa eller surra idén som buldrar i ditt huvud i memo-appen. Då kan du ta upp det vid en tidpunkt då du har bättre tid att bedöma om det är en idé du ska försöka bygga på.

Naturligtvis, även om den lilla maskinen i fickan låter dig utveckla, spela in och släppa dina låtar, kan du fortfarande drömma om ett skivkontrakt. Med en iPhone-produktion är det fortfarande en lång väg att gå innan en studioproduktion, men det kan enkelt ge dig en känsla av vad dina idéer har potential för. Och då är det riktigt kul att förvandla dina musikambitioner från idéer till musik.

//Orginaltexten är utgiven den 18 mars 2021