Denise Lopez, den självständiga artisten och DJ:n

Foto: Fredrik Etoall
Text: Maja Frick

Som 14-åring började Denise sin resa i musikbranschen. När hon var 17 år dansade hon för Dr Alban. Hon var med från början av Dr Albans karriär, till exempel är hon med i Hello Africa och No Coke-videon. Därefter medverkade hon i Melodifestivalen som dansare åt Therese Lööf, Melodie Mc och avslutningsvis Culture Beat med stora hiten Mr Vain. Hon var då 17 år men turnerade över hela världen. 

Under turnén började hon skriva egna texter och rappa. Hon skrev ett gäng låtar med Alexander Kronlund och hans partner och fokuserade då på rap kombinerat med sång. De stora förebilderna hon hade då var Michael Jackson, Baby Face, Chaka Khan, DMX, Onyx, Mc Lyte, Queen Latifa, TLC etcetera. Hennes låtar skickades till ett bolag i Holland och 1991 fick hon ett kontrakt. När hon lämnade det skivbolaget, blev hon presenterad för David Kruger av sin bror. Det ledde till att de skrev låten ”Take A Step Back” med David Kreuger och Per Magnusson. 

Efter det här signades hon till förlaget Air Chrysalis och 1994 när ANR Lars Billy Hansson hörde låten släppte han allt annat och skickade låten till Sony. Denise fick då sitt andra skivkontrakt via Sony Music och spelade in sitt första album under året hon turnerade med Culture Beat. När albumet var klart gjorde hon sin sista turné med dem. Hennes egna album släpptes oktober 1995 och sålde snabbt guld i Japan. Totalt släppte hon 3 album med Sony Music mellan 1995-1999 som tillsammans sålde 500 000 album. År 1997 var hon förband till Michael Jackson på ett fullsatt Ullevi. 

Hon bestämde sig och tog sin egen väg

Denise valde att lämna skivbolaget Sony Music för att satsa på att bli independent och i samband med det fick hon chansen att vara förband till Back Street Boys. 

Men Denise har även många härliga minnen från den här tiden. 
– “Jag älskar alla jag jobbade med. Men sedan den dagen är jag en artist med eget bolag. Jag minns att min dåvarande ANR, Leffe Kjäck, frågade mig flera gånger; ”Är du säker på det här nu Denise!?”. Jag svarade att jag var säker och ville göra min egen grej.”

Denise har alltid varit säker på sin grej och inte låtit någon annan bestämma över henne. Men allting har inte varit en dans på rosor. Hon berättar att det beslutet verkligen inte var att ta och det var heller ingen lätt match att som ensam tjej år 1999 stå på egna ben och inte längre ha stöd från ett major. Det blev motgång från både radio och annat. Bland annat skadade hon sig allvarligt i ryggen 2003 och förlorade allt hon hade byggt upp. 

Opassande nog var detta mitt i arbetet med hennes första egna album, men akut var hon tvungen att operera. Det ledde till konkurs och att hon förlorade 1 miljon kronor hon hade lagt in i privat kapital. Men Denise är stark och gav inte upp. Hon hade bestämt sig för att ta sig ur detta och det gjorde hon. 2007 startade hon ett nytt bolag och samma år ringde Pras Michel henne och ville göra en låt. Då lyfte allt igen och då på egna ben utan ett major som stöd.

Allt har varit en erfarenhet

För Denise har allt hon har varit med om är en erfarenhet. Men det hon lärt sig mest på är:”om du inte tror på dig, vem ska du då övertyga att tro på dig”? Hon trodde på sig själv och det har lett till allt hon har gjort inom karriären. Hon har inte fått något serverat på ett fat. Hon har arbetat hårt, ramlat, slagit sig och rest sig igen. 

Denise sa innan att en av hennes förebilder hade varit Michael Jackson. Vi blev då glada för hennes skull när hon berättade att hon har varit förband för bland annat Michael Jackson.
– “Jag hade precis skrivit låten ”My Lover” med Per Magnusson, David Kreuger och Max Martin. En låt som skulle bli min största hit. Låten blev en hit och när MJ skulle spela i Sverige sökte han ett svenskt förband. Låten ”My Lover” skickades in tillsammans med en video och han valde mig. Det var helt sjukt, jag kunde knappt tro det var sant. När jag var 12 år sa jag att en dag ska jag jobba med Michael Jackson som varit min största Idol sen barnsben. Ingen trodde på mig och sen den dagen började jag använda ordspråket ovan.”

I Denises turnébagage finns många länder och när vi frågade vilken turné som har varit hennes favorit hittills märkte vi fort att det inte skulle gå att välja endast en. Hon berättar att hon bland annat lärde sig otroligt mycket av Australienturnén när hon dansade med Melodie MC. Där lärde hon känna Culture Beat, CutNmove med flera och Zindy Laursen från CutNMove är en av hennes närmsta vänner än idag. Dessutom har hon fortfarande kontakt med lead sångerskan från original Culture Beat, Tanja. Men favoriterna slutar inte här, det finns fler som vi får ta del av. 

– “Alla min turnéer i Japan ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Spelningen med Michael Jackson var också magisk. Men min spelning i Tokyo Dome som fyllde 50 000 människor två kvällar i rad där jag själv stod som artist är något jag aldrig kommer glömma. Den finns på YouTube filmat av min mamma som stod i publikhavet. Haha! Inte så bra inspelat men ändå kul att se.”
Hennes första turné som enda svenska kvinnliga artist på klubbarna i Kina mellan 2005 och 2009 var också mäktiga för henne. 

Spelningar med Pras Michel från hiphop gruppen Fugges kommer varken Denise eller Pras glömma. Hon tackade faktiskt nej till att vara stand in för Maya på MTV music awards när Pras var nominerad för bästa video med ”Ghetto Superstar”. Men hon var säker på sin sak och sa till honom att han skulle ringa henne den dagen han ville göra en egen låt med henne. När Denise tackade nej ställde den då nya gruppen Destinys Child med Beyonce upp istället. Men hon flög i alla fall ner till galan och var Pras gäst. När Denise träffade Beyonce i logen sa Beyonce: ”Silly girl you have balls”. You will make it on your own. Pras loves you just for who you are just so you know.”

Det här är ännu ett bevis på att Denise vet vad hon är värd och vad hon vill göra. Tio år efter detta fick hon ett samtal från Pras som sa: “Yo! De, let’s do that track you wanted to, I have a song for you”. Sagt och gjort tog hon sina sista pengar och åkte till New York och de spelade in låten Turn you on i Wyclefs studio på Manhattan 2007. 

Den 15:e augusti släpptes Denise singel Turn you on feat Pras Michel (Fugees) i Sverige och toppade svenska topplistan i nio veckor. Låten spelades flitigt på radiostationerna och över 40 artiklar skrevs om Denise & hennes musik. Hon fick även medverka i TV-program, bland annat Sommarkrysset.

Nya spännande grejer på gång

2020 firade Denise 25 år som artist. Dock slog pandemin till, men hon vill samla ihop nya låtar med gamla och släppa en EP av det under 2021/2022. Hon har många nya låtar utgivna som bara ligger men som hon vill lansera. Till exempel en som hon skrev med Anders Bagge. Den vill hon producera och spela in, men även nya låtar som ligger i hennes huvud och väntar på att släppas. Men Denise har ingen stress och släpper inte låtar bara för att. Hon vill ha en bra plan på hur, när och vart och med vilka. 

Under 2020 släpptes nya remixer av låten My Lover av Denise. Allt material som ligger ute håller på att samlas under en och samma kanal så allt kommer finnas under DeDe Lopez och My Lover på Spotify. 

Att kombinera artisteriet och DJ:andet tycke Denis är väldigt kul. Hon berättar att folk vill höra hennes låtar på många gig och istället för att bara spela dem som DJ, sjunger hon låtarna live. Det har varit extremt uppskattat av kunder och gäster. Denise har egentligen ingen gräns för vad hon skulle kunna göra inom musikbranschen då hon både sjunger/rappar och är DJ. Alltså behöver hon inte ta in en extern artist för göra jobbet då hon själv är artist själv. För den som vill veta mer om Denise har hon en hemsida för hennes som artist och en för henne som DJ. Den senaste EP:n från Denise kan du hitta här

Att utvecklas och göra sin egen grej är nog det viktigaste

Denise började som en liten rapptjej, tidigt i samma veva som Leila K på tidigt 90-tal, skriva egna texter och melodier. Sedan dess har hon ständigt utvecklats och började ta sånglektioner hos Sanna Hulten som tyvärr inte finns med oss längre. Detta gjorde hon för att kunna producera själv och har varit en grund till att det exempelvis kommer att finnas egenproducerad musik på hennes kommande EP.

Att göra sin egen grej och inte jämföra sig med andra är viktigt. Denise tipsar om att du som vill jobba i musikbranschen ska tro på dig själv. Men var försiktig med att bli för kaxig, man ska alltid ha kvar fötterna på jorden. 

– “Var ödmjuk inför branschen och förstå att den är tuff. Skaffa dig erfarenhet och kunskap om avtalsfrågor, affärer, bokföring med mera. Ju mer koll du har desto bättre. Att signa med ett skivbolag innebär inte att du blir en major artist. Det krävs hårt arbete och att bygga från grunden. Idag är det lättare än förr skulle jag säga. Möjligheterna att nå ut med sin musik är så mycket större än när jag började. Då fanns inte Spotify och den digitala världen, men samtidigt det är också större konkurrens nu.”

Denise avslutar med att säga att om du brinner för musik så ska du satsa på att lära dig skriva, producera och göra affärer. En artist med fingertoppskänsla för just affärer kan komma hur långt som helst. Många faller i gropen när de signar avtal de inte vet vad det innebär och blir då bundna till avtal som de inte vill ha. Denise har sett många som signar avtal med management och ingenting sker, men de ska ändå ha 15-20 % av kakan när det väl händer saker. Denise har själv skrivit en biografi om allt det här och hennes karriär. Kanske kommer boken ut en dag och då kan vi läsa om både fram- och baksidan av musikbranschen, på gott och ont.

Vill du se YouTube-videon Denise berättade om? Här kommer den:

Ta själv chansen till att bli artist genom att gå Innovative Artist Academy.