Guide: 5 AI-appar för den nyfikna låtskrivaren

Foto: Stock
Text: Therese Mayland Bagger

Botter (robotar utan fysiska kroppar som chatbots), maskininlärning och artificiell intelligens (AI) ses överallt – på fler och fler plattformar (kanske till och med en som precis har dykt upp på din skärm). Och de är nu också väl implementerade i musikbranschen.

Du känner förmodligen redan appar som använder AI utan att du ens tänker på det. Till exempel Shazam, som kan ta ett digitalt fingeravtryck av en låt och känna igen den. Eller Spotifys listor ‘Discover Weekly’ och ‘Made For You’ som är anpassade till individen genom algoritmer. Men också när det gäller att komponera och producera låtar är AI-appar bra, och de blir bara bättre ju mer data vi matar dem med. De känner till reglerna för musikteori, kan läsa musiken och lära sig vilka toner, ackord och kombinationer som fungerar för att skapa bra musik. 

Det diskuteras om de spår tillverkade av dessa maskiner kan kategoriseras som ”riktig musik”, men det kan vara till stor hjälp för nybörjare såväl som etablerade musiker som bara vill experimentera med AI. Därför guidar vi dig här genom några appar som använder artificiell intelligens för att skapa musik, och som kan hjälpa till i den kreativa låtskrivning processen och verktygen för att komma ur en eventuell blockad.

Amadeus Code

Om du har ett skriv-stopp är den här appen det perfekta verktyget. Amadeus Code har snabbt gått från att kunna skapa enkla melodier, till att vara ett bibliotek med populära spår och en maskin som kan skapa ackordprogressioner, baslinjer och beats baserat på användarinställningar. Det är ett samarbetsverktyg där du som musiker sitter i förarsätet.

Det låter dig skapa låtar på några minuter, oavsett om du är nybörjare eller professionell. Amadeus Code är installerad med hundratals ackordprogressioner baserade på världens mest populära låtar och kan komponera oändliga variationer av melodier. Du kan förfina noternas längd, igenkännbarhet, och med mer. Och sedan kan du dela dina skapelser och lyssna på andra användares spår för inspiration.

Läs mer här.

Humtap

Med Humtap kan du enkelt komma från en idé till en färdig produkt. Du kan surra en melodi i din telefon och härifrån höra din melodi genom olika instrument och skapa en produktion baserad på din idé. AI-algoritmerna komponerar en hel låt baserat på dina melodier och du kan sjunga över dina egna skapelser. Humtap har också knäckt koden för vad som gör olika artisters ljud igenkännliga, så att du kan låta som din favoritartist. Det är också en social plattform där du kan samarbeta med andra användare.

Läs mer här.

ORB Composer

Här måste du veta de grundläggande reglerna för att komponera i förväg. Den här appen kan inte skapa musik helt automatiskt, eftersom den genereras baserat på de val du gör i appen. ORB Composer är gjord för musiker som är nyfikna på att experimentera med att skapa musik med AI och upptäcka nya stilar. Det är den första AL som har utvecklats för musiker och är därför att experimentera med nya musikaliska idéer och ge kreativiteten en kick. Så du skapar din egen, och fokus ligger på den kreativa delen.

Läs mer här.

Alysia

Alysia kan utöka dina musikaliska horisonter, hjälpa dig från ett skriv-stopp, gnista din kreativitet, förbättra dina färdigheter, låta dig öva på ditt hantverk och skapa originalsånger på några minuter. Alysia kan skapa poetiska texter, lägga till originallåtar till dina egna texter och sjunga låtarna åt dig. Du kan också spela in din egen röst direkt i appen eller sjunga med ALYSIA.

Man kan lätt fastna i de många delarna som finns i skapandet av musik. På Alysia ser de datorn som en co-creative partner. Den har en ”melodikomponist” som föreslår låtar som passar din stil och texter, och det låter dig anpassa låtar efter eget tycke – och sedan kan den skapa originaltexter baserat på de ämnen du väljer. Du kan lägga till effekter som equalizer och reverb till din röst, spela med galna röster och använda “AutoVoice” som kommer som både manlig och kvinnlig röst.

Läs mer här.

Aiva

På Aiva (Artificial Intelligence Virtual Artist) specialiserar de sig på klassisk och symfonisk musik, men det finns inga begränsningar. Även här är de inte intresserade av att ersätta musiker med datorer utan att förbättra samarbetet mellan AI och organisk, mänsklig kreativitet. Aiva är där för att hjälpa kompositörer och artister att skapa något helt nytt och / eller ladda upp sina redan existerande spår för att skapa nya variationer. Dessutom undviker du hela licensprocessen, eftersom plattformen ger fullständiga rättigheter till skapelserna.

Läs mer här.

Andra AI kompositörer som är bra att känna till:
 • Pandora
 • Popgun
 • Artlist
 • Melodrive
 • Muzeek
 • Boomy
 • IBM Watson Beat
 • Sony’s Flow Machines
 • Googles Magenta
 • Asaii
 • Amper
 • Brain.FM
 • Landr
 • Melodrive
 • Mubert
 • Ecrett Music
Vill du utmana din låtskrivning och utvecklas som artist?
Kanske sticker du ut från mängden när du använder AI?
Då kan den kreativa karriären Innovative Artist Academy vara något för dig.