Minnen från publiken

Foto: Stock
Översättning: Maja Frick

Har du någonsin varit på en konsert som har etsat sig fast i ditt hjärta? När du ser tillbaka på den, vad känner du då? Vi har pratat med fem konsertbesökare och här berättar de om sina helt unika konsertupplevelser.

Har du provat att cröwdsurfå genom svettiga folkmassor under en indie-rockkonsert? Kanske fick du möjlighet att gå upp på scenen och dansa med artisten? Eller har du någon gång själv undrat över vad din publik villl ha? Vi har därför frågat fem konsertbesökare om deras mest minnesvärda konsert, och varför just den konserten fortfarande sitter fast i minnet.

Trasig fotled och läkarvård

”Jag var på Foo Fighters i Göteborg på Ullevi Stadium i juni 2015. 60 000 personer på Skandinaviens största stadion skapade en underbar atmosfär under den molnfria kvällshimlen. Bandet fortsatte med jubel och alla hade det bra. Men plötsligt under andra numret, ungefär åtta minuter inuti konserten, snubblade sångaren Dave Grohl över en tråd och föll tre meter ner från scenen. Konsekvensen var en bruten fotled och han måste bäras därifrån medan bandet fick improvisera några låtar. Tio minuter senare var Dave tillbaka på scenen, sittandes i en stol och avslutade konserten på nästan tre timmar med hjälp av en läkare som höll foten stilla. Legendarisk.”
Jacob Rosenholm Jensen, 23 år
Studerande

Alla blev en

”Jag tror att det måste vara min första konsert med Thirty Seconds To Mars. Det var Shannon Letos, trummisens, födelsedag och de fick därför publiken att sjunga en dansk födelsedagssång åt honom – det blev en helt fantastisk atmosfär! Det var som om hela publiken blev en enhet, alla var med om något tillsammans. Dessutom var jag också ett stort fan av dem, så minnet har också ett otroligt nostalgiskt värde!”
Alberte Langberg Søndergaard, 24 år
Bokningsagent – Celebration Records, Event and Marketing Trainee – Tambourhinoceros

Ett hav av stjärnor

”Jag åkte till Israel 2006 för att höra Schlomo Artsi och jag var bara 11 år gammal. Det var min första konsert någonsin. En av de saker som jag verkligen gillade var att sångaren gick bland publiken och lät andra sjunga. Det gav en känsla av att alla var en del av konserten och därför var det en av de bästa konserterna jag någonsin har sett! Alla hoppade, dansade och sjöng med. Jag var på en av de första raderna som också var en upplevelse sig själv. Sångaren gick sedan upp på scenen och sa till alla att sätta på sina telefoner och plocka upp dem. De släckte ljuset och det såg ut som om du befann dig i ett hav av stjärnor, som om himlen fanns på jorden. För mig var det en fantastisk upplevelse.”
Adir Saly-Kaufmann, 23 år gammal
Studerande

Kall öl och konsertbuss

”Min mest minnesvärda konsertupplevelse var Linkin Park i Herning 2010. Jag och några vänner samlades där vi skulle hämtas av en så kallad ‘Concert Bus’. Det var kanske lite för bra för att vara sant med kall öl för 15 kronor i bussen. Vi anländer till Herning runt kl. 19, och går rakt in och får några väldigt bra platser. Konserten var så mega atmosfärisk och full av nostalgi, med gamla hits som nya. Det fanns en speciell koppling mellan fans och band. Konserten är något jag aldrig kommer att glömma, och det beror på en utmärkt prestation av bandet, liksom det underbara företaget.”
Jesper Wennevold, 25 år
Bokningsagent för Prime Collective

Uppstod från de döda

Jag är ett stort Queen-fan och fick naturligtvis komma in och höra Queen + Adam Lambert i november 2017 på Royal Arena. Det var en fantastisk kväll där bandet naturligtvis levererade alla stora hits och framförde en perfekt extravagant och överdådig show, helt i deras anda. Kvällens mest rörande ögonblick var dock när gitarristen Brian May satt ute på scenen med sin akustiska gitarr och började spela och sjunga låten “Love of My Life“, som han och Freddie Mercury brukade framföra. tillsammans. Plötsligt, medan Brian May spelade och i ljuset av ficklamporna på mobiltelefoner, dök ett videoklipp av Freddie Mercury från en konsert på 80-talet på storskärmen upp. Här började Mercury sjunga den sista kören av låten medan May följde på gitarr. Teknikerna bakom scenföreställningen hade fått det att se ut som om Freddie Mercury nu stod där bredvid Brian May igen när han tittade upp på storskärmen. Det såg ut som om de återigen stod tillsammans på scenen. Det var helt enkelt inte ett torrt öga när Freddie Mercury, efter att låten slutade, böjde sig i riktning mot May, och May gjorde det samma mot Mercurry, som Mercurry försvann igen. Jag är säker på att jag inte var den enda i publiken som fällde en tår eller 20 i detta vackra ögonblick – för precis där, även om det bara var i två minuter, fick vi alla Freddie Mercury tillbaka. ”
Pernille Vingaard Andersen, 24 år
Musikvetenskaplig student och praktikant vid Bands of Tomorrow

Oavsett om det är billig fatöl, ljusshow eller crowdsurfing, dessa element är alla små bitar som tillsammans skapar den perfekta och unika konsertupplevelsen.
Vet du inte hur du ska planerar dina livekonserter? Ordna en turné eller anställa en bokningsagent? Lär dig mer om livescenen i musikbranschen på Innovative Artist Academy och läs mer om kursen här.