Möt vår kursdeltagare – Sonja Bjelancevic

Foto: Privat
Text: Miriam Brandt
Översättning: Maja Frick

Varje år deltar fler och fler på kursen Innovative Artist Academy – en kreativ branschkurs som hjälper ambitiösa musiker, låtskrivare och producenter att följa sina drömmar om att skapa en karriär med sin egen musik. Genom undervisning från relevanta yrkesverksamma lär du dig branschen, stärker ditt nätverk och får verktyg att använda i den svenska artistbranschen. I den här artikeln har vi pratat med Sonja Bjelancevic, student vid Team 9 i Roskilde, och frågat om hennes drömmar och mål med att delta i kursen.

Beskriv kort – vem är du?

Jag heter Sonja och är en ung kvinna med ben på näsan. Min passion har alltid varit att sjunga och min dröm är att bli scenkonstnär. Vem jag är kan jag tacka min stödjande familj för. Jag kommer från ett varmt hem, utan jantelagen eller återhållsamhet. Min familj var krigsflyktingar på 90-talet och kom från förre detta Jugoslavien. De har varit en enorm drivkraft för mig och inte minst inspiration för att uppnå allt jag har satsat på. De har gjort mig stolt över deras slit och jag har fått bevisat för mig att hårt arbete lönar sig. Jag har alltid haft god självkänsla och bra självförtroende, vilket har hjälpt mig att våga följa min dröm. 

Varför sökte du till Innovative Artist Academy?

Jag gick kursen Innovative Music Management för några år sedan, där jag lärde mig mycket viktiga saker och fick lite mer kunskap om musikbranschen som jag behövde. Det gjorde att jag fick en fot in i branschen och träffade människor som kunde hjälpa mig att förverkliga mina drömmar inom musik. Jag arbetade mycket med mig själv, men kände att jag saknade viss navigering när det gäller att vara artist och var tvungen att handskas med skivbolag, kontrakt, samt att ta reda på vilka oskrivna krav som fanns och liknande. Innovative Artist Academy var därför ett självklart val för mig – och min erfarenhet av Innovative Music Management gjorde att det var givet för mig att skicka in ansökan till Innovative Artist Academy. Jag är nu inne i processen och med rätta kommer jag att få mycket kunskap, insikter och verktyg, liksom ett nätverk! Jag ser fram emot varje gång och känner att det är en seriös och givande kurs. 

Vad hoppas du att du får med dig från kursen?

Jag hoppas kunna behålla nätverket, både med de andra deltagarna men också med de lärare vi har. Det finns gott om möjligheter för detta, och du bör absolut inte underskatta hur användbart ditt nätverk kan vara – eller att du kan hjälpa någon med sina drömmar! Dessutom hoppas jag få ännu fler verktyg för hur jag positionerar mig i musikbranschen som scenartist, men jag har redan nu kommit en bit på vägen. 

Vad har du för drömmar som musiker/artist?

En stor dröm för mig är att kunna inspirera andra med min musik. Inspirera till mod, självförtroende och självkärlek hos andra. Jag brinner för att berätta om självsäkerhet och styrka; inte att kontrolleras av andras negativa handlingar eller normer. Och naturligtvis att du kan ha kul samtidigt!

Varför tycker du att man ska skicka in en ansökan till Innovative Artist Academy?

Om du vill göra något seriöst med din musik, tycker jag att du ska skicka en ansökan till Innovative Artist Academy. Det är så välorganiserat du behöver inte kämpa med uppgifter etc., men arbetet görs fortfarande på allvar och du får vad som lovas. Jag tycker att det är superbra – jag får ut så mycket av det varje gång, och allt lyckas sjunka in och bli “bearbetat” tills nästa gång, så du är redo för ny kunskap och nya verktyg nästa gång. Vi arbetar med teori, som testas i praktiken vid samma tillfälle, vilket ger god mening och en fullständig förståelse för de verktyg vi får. För övrigt är det ett ”säkert utrymme” där vi både har vågat sjunga för varandra och ställa nödvändiga frågor utan att känna oss obekväma. Så jag tycker definitivt att det är en bra milstolpe på vägen mot en musikkarriär.

Få verktygen för att skapa din egen karriär som konstnär genom Innovative Artist Academy.