Musikstudios i Göteborg

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Som artist har man många möjligheter att spela in musik. Det går faktiskt att göra det på en iPhone och få ett ganska bra resultat ändå. Kanske har man testat på sin smartphone och vill nu utvidga sina vyer och spela in i en musikstudio. Men var finns alla musikstudios? Självklart finns de lite runt om i Sverige men vi har samlat en övergripande lista på några av de alla musikstudios som finns i Göteborg. 

Rexius Records

Mitt i centrala Göteborg hittar du Rexius Records. Både nya och redan etablerade musiktalanger kan använda sig av studion för att spela in musik. Studion erbjuder dig att göra nästan allt möjligt som går att gör när det kommer till inspelning. I en modern men ändå mysig miljö kommer du att känna dig som hemma och bekväm. Du kan tillsammans med en av deras musikproducenter spela in dina låtar. Producenten hjälper dig hela vägen och ser till att resultatet blir riktigt bra och på dina villkor. 

Studion ligger på Hisingen, vilket är utanför den mest centrala delen av Göteborg. Du kommer kunna spendera långa dagar i studion men inte behöva gå hungrig eller trött. Rexius Records har försökt göra studion så hemmastadd som möjligt och har därför sköna fåtöljer samt kök och kylskåp, allt för att du ska trivas. 

Är du en ny artist kan du får råd innan inspelningen och hur du förbereder dig bäst. Men du får även tips och råd under och efter inspelningen. De kan nämligen hjälpa dig att sprida din musik till exempel på Spotify så att din musik ska nå ut i världen. 

Studiohuset

Studiohuset ligger på Britta Sahlgrens gata i Västra Frölunda. Från Göteborgs centrum är det ungefär en bilresa på tio minuter eller en resa på 20-30 minuter med kollektivtrafik från Göteborgs centralstation. Studion har funnits sedan 2012 och ägs av Eric Vo. Du får hjälp med inspelning, arrangering, editering, mixning och maskering av ljud och musik. Du kan hitta allt från mikrofoner och instrument till mjukvara från tillverkare med högsta kvalité.

Studiohuset vill hjälpa dig med mer än bara inspelningen. De kan hjälpa dig med editeringen efteråt och utgår efter dina önskemål. Studion i sig är 37 kvadratmeter och har tre olika rum. Ett kontrollrum, ett sång-/instrumentrum och ett trum-/instrumentrum.  

Swedish Sound Studio

Sedan 2012 kan du spela in på Swedish Sound Studios. De har 4 produktionsrum och ett lite mindre inspelningsrum. Företaget driva av Ken Berglund och Henrik Marzelius. Du hittar studion på Erik Dahlbergsgatan 9 i Göteborg. Studion fokuserar mest på popmusik och erbjuder en kvalitativ musikproduktion. 

Du kan dessutom få hjälp med ditt låtskrivande. Swedish Sound Studios jobbar med professionella låtskrivare över hela världen och har kommit fram till att det är lättast för en låt att connecta med en artist om låten är skriven tillsammans med artisten. Men inte nog med detta, du kan även kontakta dem för att få dina träcks mixade. Du kan faktiskt hör av dig till dem på Facebook för att få kontakt med någon som kan hjälpa dig med din mixning. 

Top Floor Studios

En annan studio i centrala Göteborg är Top Floor Studios. Studion drivs av Jakob Herrman och ligger på Store Teatern Kungsparken. Studion är byggd av kända arkitekter och är rymlig samt modern. I studion kan du spela in olika sorters musikstilar och instrument. Deras kontrollrum är bekvämt och byggt för att vara perfekt för både inspelning och mixning. De har även en teaterscen på övervåningen, vilket gör studion perfekt för flygel, körer och så vidare. 

Studion har ett stort nät av producenter, assistenter och ingenjörer som gör det möjligt för dig att spela in din musik helt efter dina önskemål och behov. Andra som har spelat in i studion har gett studion höga betyg och förklarar den att vara okomplicerad, bekväma, anpassningsbara och helt enkelt en av de bästa studios i Göteborg. 

Studio Lane

Studio Lane är studion som har över 40 års erfarenhet i branschen, så de vet vad de håller på med och har varit med länge i musik- och artistbranschens utveckling och förändringar. Studion ligger på Bror Nilssons gata och erbjuder studioinspelning, ljudboksinläsning, liveinspelning, produktion, videobearbetning och ljudbearbetning. 

Studio Oodion

Här har vi ännu en studie i centrala Göteborg. Studio Oodion kan spela in låtar i världsklass och sedan 2015 har de gjort det på sitt eget sätt. Studion driva av tre personer som heter Micke, Thomas och Cristian. Med olika bakgrunder kan de hjälpa dig med olika saker inom inspelning. De delar samma filosofi när det gäller inspelningar och tror att det inte bara är utrustning som spelar roll i hur en inspelning blir. De lägger ner mycket fokus på känsla, engagemang och att göra det rätta för just dig. 

Du kan även hyra hårdvaror med kvalité och spela in själv. De hyr ut mikrofoner, preamp och annan utrustning som du kan använda för att redan från början få ett bra ljud. Studion anser att mixningen blir betydligt enklare om inspelningen är bra från början och erbjuder därför även den som vill spela in själv att göra det med deras utrustning. 

Blir du sugen på att spela in dina låtar och sprida din musik men vet inte var du ska börja?

Då kan Innovative Artist Academy vara något för dig!