Ordlista inom artistbranschen

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

 

Är du helt ny i artistbranschen och dess värld kan det finnas många ord, begrepp och förkortningar som kan vara svåra att förstå. För att du ska slippa fråga någon om vad orden betyder mitt i en diskussion har vi gjort en ordlista. Dessa ord är vanliga inom musikbranschen där artister och musiker verkar, men de kan även användas i andra sammanhang. Sen finns det förmodligen fler ord än dessa. Om du vet något ord, begrepp eller uttryck som kan vara svårt att förstå första gången får du gärna skriva en kommentar så lägger vi till det! 

GIG

Ordet kommer från engelskan och är egentligen ett slangord. I musikbranschen betyder gig att en artist, musiker eller ett band får lön direkt efter de har gjort sitt jobb. Jobbet kan vara en spelning, konsert, uppträdande eller liknande. Då är det alltså själva spelningen som kallas för gig. 

DIY

DIY är en förkortning av “Do It YOurself”. Här handlar det alltså om projekt man gör på egen hand, till exempel att artisten själv gör uppgifter som ett skivbolag gör. Det behöver inte bara vara själva musiken man gör själv, utan allting som är runt omkring såsom pressreleases och bokningar.

indie

Indie är en förkortning av “independent”. Är artisten indie så är den inte signad av de störa skivbolagen utan är självständig och gör sin egen grej. Här kan DIY-projekt komma in och det kan vara lite förvirrande då indie lätt blandas ihop med “indiemusik”. 

PR

PR står för “Public relations” och handlar om kommunikation. När en artist kommer med något nytt eller ska uppträda på ett speciellt evenemang kan en person ha hand om artistens PR. Då är det den personen som tar kontakt med journalister, tidningar, bloggar, radiostationer och så vidare. Detta för att artisten inte ska behöva göra det själv. 

Live session

En live session är när en eller flera artister sitter och till exempel jobbar eller skriver musik tillsammans med andra som kan kommentera och komma med input direkt. Artisten och de andra i sammanhanget kan se de förändringar som sker i projektet i realtid och kan således ha en direkt kommunikation. 

IMprovisation

De flesta vet kanske vad improvisation är, men det förekommer faktisk mer än vad man kan tro i artistbranschen. Improvisation är när man framför eller gör något utan att ha tänk ut vad man ska göra innan. Man går helt enkelt på känsla och efter det som poppar upp i huvudet. Många artister improviserar sång och musik tills de tillslut hittar någonting som de tycker känns bra och sen kör vidare på det spåret. 

Peer-to-peer

Peer-to-peer använda mycket när man pratar om digitalisering och data. Men det förekommer ofta inom musik- och artistbhranshcnen också. Peer-to-peer (P2P) är ett icke hierarkiskt nät där exempelvis då ett datornätverk är sammankopplat och alla datorer kan anta alla roller. Den digitala musikrevolution ungefär mellan åren 1998 till 2001, gjorde så att P2P växte fram och gjorde det möjligt att utbyta musik gratis. 

Performance Royalties

Nej, inom artistbranschen menar man inte en kungafamilj när man pratar om royalties. Då pratar man om den avgift som genereras när en låt spelas. Performance royalties är den summa pengar som de som skrev och producerade låten får när låten spelas offentligt. De tre vanligaste intäkterna för performance royalties är TV, radio och livestreaming. 

Mechanical royalties

Denna royalty får du när din musik blir reproducerad, till exempel CD- eller vinylskivor och nedladdningar. Om ett skivbolag vill släppa din musik är de skyldiga att betala en licensavgift. Skivbolaget behöver betala avgiften utifrån varje skiva eller liknande som de gör. 

Managementbolag

Ett managementbolag ska vara som en assistent till en artist. Bolaget ska representera artisen i situationer sommar med artistens karriär att göra, till exempel signa det första skivkontraktet. Det är också vanligt att ett managementbolag tar hand om artistens ekonomi och det administrativa. 

VILL DU lära dig mer om vad det innebär att vara artist?
DÅ KAN DEN KREATIVA KARRIÄREN INNOVATIVE ARTIST ACADEMY VARA NÅGOT FÖR DIG.