Stjärnskottet SKAAR blev signad av Warner Music och har ett viktigt budskap till hoppfulla artister: »man ska kämpa för att stå på egna ben«

Foto: Pernille Sandberg 

Text: Amanda Bloch 

Det skulle ta fyra år från det att vi hörde SKAARs röst för första gången till det att vi kan ligga och njuta till åtta låtar i rad med den spirande talangen. Vi träffade nordmannen under årets by:Larm Festival för ett samtal om hennes debut-EP som släpps i sommar, hur det är att vara signad på ett av de största skivbolagen och om att skriva låtar till filmer och serier. Lär känna ett av Nordens mest lovande nya namn här.

I mitten av Oslos gator ligger Warner Music Norway. Här träffar jag en småsjuk Hilde Skaar, som försöker lugna sin förkylning med hjälp av en kopp ångande varmt te. Den unga artisten som på scen kallar sig för SKAAR spelade dagen innan sin första av två konserter på by:Larm Festival. Det gjorde hon framför en tätt packad publik på spelstället Rockefeller. Det är inte utan anledning publiken var tvungna att stå som packade sillar – för den spirande sångerskan och låtskrivaren siktar mot stjärnorna med sin ljuva och ärliga scandipop, vilket också resulterade i en nominering till Årets Stjärnskott (norskt pris som ges under by: Larm Festivalen) några timmar före vårt möte. 

Foto: SKAAR på Rockefeller, by:Larm // Agri Soltan 

Med i den stora ligan 

Första gången man kunde höra ljudet av SKAARs vackra sång strömma ut ur högtalarna var när hon gästade det populära spåret “Wherever You Go” av producentduon TRXD under 2016. Det var även den featuren som på allvar satte fart på karriären och så småningom gjorde att hon kunde skriva kontrakt med världens tredje största skivbolag, Warner Music Group – ett skivbolag som hon redan tidigare varit i kontakt med gällande ett möjligt samarbete.

– Jag hade kontakt med Warner sedan tidigare och hade planer på att samarbeta lite. Så dök den här låten upp och min tidigare A&R Mike frågade om jag hade lust att sjunga på den. Och så passade sakerna bara så bra, min röst passade till tracken och det var en trevlig sak för mig att göra medan jag arbetade med mina egna låtar. Så det var egentligen rätt random, det sättet som det skedde på.  

Det händer att man hör om artister som lämnar deras skivbolag efter att de följt varje vink och tappat bort sig själva i processen. Jag kan därför inte låta bli att fråga om hur det är att vara signat på ett av de största skivbolagen. 

– Jag tycker det är riktigt fett. Jag har drömt om det i hela mitt liv, så när det hände var det sådär »woooow – Warner!«. Coldplay är mitt favoritband och de är signade hos Warner, så jag tänkte direkt »shit nu händer det«. Även om det är ett stort skivbolag känner jag att jag har riktigt mycket kontroll själv – och jag tror att det är precis det som många tänker på om de ska signas – om de ska signas på ett indie label eller ett av de största skivbolagen. Alltså om man vill ha största möjliga kontroll själv. Men jag känner att även om jag är på ett av de största skivbolagen, så har jag möjligheten att styra över saker själv – och så har jag bara ett superbra team, vilket verkligen är fett. 

På samma tråd understryker SKAAR hur viktigt det är att stå för den man är om man vill bygga sig en sund karriär. 

– Man ska kämpa för att stå på egna ben och inte låta sig styras av alla andra och deras förväntningar. Det är ju verkligen en konkurrenskraftig bransch och jag kan ofta komma att psyka mig själv helt med tankar som om andra gör saker på ett sätt så måste det vara det rätta sättet att göra det på och då måste jag väl också göra så. Men man måste embracea sin egen person. Det är så jag tror man bryter igenom. För att folk gärna vill ha ‘dig’. 

Musik till den stora duken  

Även om SKAAR redan 2016 fick en bra start på karriären, blev människor först på allvar bekanta med norskan när hon släppte sin debutsingel “Higher Ground” 2018. Utöver att det var hennes debut är låten även en del av soundtracket till den norska ungdomsfilmen Battle, vilket har tillfört massor av positiv uppmärksamhet och öppnat nya dörrar för sångerskan senare. 

“Higher Ground” fick stor betydelse för min karriär eftersom den banade vägen för mig – inte bara i Norge men också lite internationellt (…). Det var på ett sätt ett tecken på att det är en marknad för mig därute. Och så har det gett mig en massor av möjligheter senare. Det gjorde till exempel att jag fick möjligheten att skriva en låt till Netflix-serien ‘Home For Christmas’, berättar norrmannen. 

Sången till Home For Christmas skrevs på två dagar under en writing session i samarbete med låtskrivaren Askjell Solstrand (Aurora, Sigrid) och fick titeln “It’s Christmas After All”. För att vara en jullåt är den rätt otraditionell då den centrerar runt ett sorgligt ämne, vilket SKAAR hade en speciell anledning till. 

– Vi visste ingenting om serien och tänkte egentligen bara att vi skulle skriva om något som kanske inte hade blivit skrivit om så många gånger i en jullåt. Ensamhet under julmånaden är ju på ett sätt något som det har blivit ett allt större fokus på de senaste åren. Speciellt i Norge har det varit riktigt många artiklar om hur många norrmän har varit ensamma över julen de senaste åren – och det är det riktigt många människor som kan sätta sig in i. Så jag tänkte att det var fint att skriva en väldigt ärlig låt till folk som kanske inte ser fram emot julen så mycket. Vi använde första dagen till att prata om vad vi ville skriva om och andra dagen satte vi ihop texten och skrev melodin. 

Om det är upp till SKAAR är hon långt ifrån färdig med att skriva låtar till filmer och serier.

– Jag är ett jättestort fan av film och serier. Så det är absolut min dröm att fortsätta skriva låtar till det. Det är bara ett extra stort spänningsmoment när man gör det. Det är alltid spännande om man lyckas skriva något som passar in, berättar SKAAR. 

»Jag tycker att det är fett att förvandla små känslor till något stort« 

För närvarande är emellertid lanseringen av hennes debut-EP nästa steg för artisten. Under min konversation med SKAAR nämnde jag kort att jag hade sett på Spotify att EP skulle släppas i slutet av februari – en tid som gradvis överskrids – till vilket hon svarar: »Ja, den har blivit framflyttad lite för jag vill gärna att allt ska vara perfekt. Det är jätteviktigt för mig när jag publicerar något att jag är 100% nöjd med det och ja nu är jag ganska nöjd«. 

Det är en platta som länge har varit på gång och som nu måste skjutas upp på grund av hela corona situationen – även om EP:n egentligen bara ligger och väntar på att visas upp för världen. Man måste alltså vänta lite längre för att få höra kompositionen av låtar, som enligt SKAAR själv porträtterar hela resan hon har gått igenom, från hon lämnade boet och flyttade hemifrån till där hon är idag.

Jag flyttade hemifrån för tre år sedan och det var då jag på allvar började skriva och delta i sessions och mötte de folk jag arbetar tillsammans med nu. Så EP:n handlar egentligen bara om den resan jag har genomgått sedan jag flyttade hemifrån och är på ett sätt en form av ‘personal growth feeling’, som berättar om de många oväntade saker som skett under de senaste tre åren. Så det finns ett stort spann i tidsperspektivet. Och för en 19-åring känns tre år som är riktigt lång tid, skrattar hon. 

Foto: SKAAR i Kulturkirken Jakob, by:Larm // Kai Chen 

De flesta kan nog skriva under på att tonårsåren är den perioden i ens liv, där det sker som allra mest på kortast tid. Man går från att vara ett barn till att bli vuxen på blott en sekund och går igenom hela känsloregistret ett otal gånger. Det är därför inte så underligt att SKAARs debut-EP innehåller hela 8 låter och därmed lätt kan misstas för ett album. Men just eftersom låtarna innehåller många olika berättelser och inte bara en genomträngande berättelse, har hon valt att kalla det en EP.

»För mig är en EP en samling av låtar – medan ett album är mer ett koncept med en genomtänkt historia, en öppningslåt och en avslutningslåt«, berättar SKAAR. Varefter jag frågar om EP:s stora bild.

Jag tycker att det är fett att förvandla små känslor till något stort. Det är därför många av mina låtar har några rätt cheesy meningar och metaforer. Jag vill helst inte minimera känslan utan blåsa upp den lite, då känslor på ett sätt är det finaste vi har. EP:n är pompös och stor och jag ser fram emot att folk ska få höra den. 

Även om jag är väl medveten om att det är närmast omöjligt att välja ut en favoritlåt från sin debut-EP, där alla låtar troligen står en nära på sitt sätt, avstår jag fortfarande inte från att fråga. 

– Just nu är min favoritlåt nog den senaste jag skrev. Den heter “For Andrea” och handlar om min bästa vän och vår vänskap. 

Det är ljust i slutet av corona-tunneln, för i juni släpps äntligen EP:n och du kan redan få en försmak för SKAARs splitter nya single “Quiet” här: