Svenska artister genom tiderna

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Sverige är faktiskt ett land som är bra på musik och vi har många artister som är kända över hela världen. ABBA var kanske de som satt den svenska musikbranschen på världskartan och som gjorde att svenska artister fick mer och mer uppmärksamhet. Det finns faktiskt fler svenska artister som även har lyckats utomlands än man tror och här har vi tänkt gå igenom några. De flesta kommer du säkert känna igen, men några kanske är nya för dig eller så visste du inte hur deras resa till framgång har sett ut. Vi går genom en artist per årtionde från och med 1960-talet. 

Självklart är det inte en tävling och de artister/band vi tar upp är inte de enda som var populära under den aktuella tiden. Det finns självklart många, många fler men vi tar upp några för att minnas dem lite extra. 

1960-talet: Tages

Göteborgsbandet Tages var en av de största flickfavoriterna under 60-talet. De kallades för “Västkustens Beatles” och skrev sina egna låtar. Bandet skrev och spelade mycket egna produktioner och skapade sitt eget material. Du kanske känner igen låtar som “Sleep Little Girl”, “I Should Be Glad” och “I’m Going Out”? Det var några av de mest kända låtarna från Tages. Bandet splittrades 1968 men hade ändå några år med stora framgångar. 

1970-talet: ABBA

Vem har inte hört talas om ABBA? Många förknippar fortfarande Sverige med ABBA och det är ofta det man får höra när man berättar att man kommer ifrån Sverige, “Ah, ABBA, right?”. ABBAs låtar hörs fortfarande och vem har inte stått och skriksjungit till “Dancing Queen”, “Waterloo” eller “Voulez Vous”? ABBA bestod av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid “Frida” Lyngstad. Behöver vi egentligen säga så mycket mer om ABBA? De är helt enkelt en av Sveriges stoltheter och kommer antagligen alltid vara en känd symbol för Sverige. 

1980-talet: Europe

IT’S THE FINAL COUNTDOWN!!!!! Ja Europe var ett svensk band och om man inte har hört låten så har man förmodligen bott under en sten. Det är kanske den låten som de festa känner igen, men självklart hade bandet även andra låtar som blev populära, till exempel “Cherokee” och “Carrie”. Bandet startades under 1980-talet men var kända även in på 90-talet. Under 2000-talet gjorde de en comeback och under hela resan har bandet sålt mer än 25 miljoner skivor. 

1990-talet: Roxette

Popduon som tog världen med storm. Det var inte bara under 90-talet som duon bestående av Marie Fredriksson och Per Gessle skapade hits. De spelade på bra fram tills 2002 då Marie drabbades av en hjärntumör och tyvärr dog 2019. Vi beklagar detta något otroligt och så sent som december 2020 dog deras trummis Pelle Alsing. Det var ett hemsk uppbrott, men vi är tacksamma för deras musik och att de spelade så länge de kunde. Låtarna “Listen To Your Heart”, “It Must Have Been Love”, “The Look” och “Joyride” hamnade alla på Billboardlistan i USA, det om något visar väl hur framgångsrika Roxette var. 

2000-talet: Robyn

Robyn, som vi har dansat till “Dancing On My Own”. Och lyssnat på “Keep This Fire Burning”, “Be Mine! och “Keep Every Heartbeat”. Robyns genombrott var 1995 men under 200-talet blommade hon ut till sitt fullo och blev en internationell artist. Från 1995 till 2020 har hon vunnit 27 priset som sångare eller låtskrivare, det förtjänar ett wow bara det. Robyn har både varit ansiktet utåt och ansiktet bakom många kända låtar då hon både sjunger och skriver. Vem kommer inte ihåg Darins “Money For Nothing”? Den låten är skriven av Robyn och självklart ett flertal andra kända låtar. 

2010-talet: Avicii

Avicii är och kommer alltid förbli en av de största artisterna någonsin. Nu sjunger ju inte han själv, men hans musik är som guld i mångas öron. Trots att han tyvärr inte finns kvar idag, finns hans musik alltid kvar och vi tror inte att vi är de enda som har fantastiska minnen till hans låtar? Hans karriär startade som 16 åring när han mixade ihop elektronisk musik, detta ledde till skivkontrakt och på den vägen är det. Vi är avis på alla som fick chansen att gå på en av hans spelningar och uppleva hans musik live. Men vi är ändå nöjda med att kunna lyssna på hans musik i högtalarna eller hörlurarna. 

2020-talet: Zara Larsson

2020-talet har ju bara börjat, men en artist som förmodligen kommer vara aktiv och populär under hela årtiondet är Zara Larsson. Hennes karriär började när hon vann Talang 2008 och sedan dess har hennes musik lyssnats på över hela världen. Zara Larsson är bara i 20-årsåldern men har ändå hunnit med otroligt mycket. Hon är bland annat också känd för sin feministiska ställning och det gillar vi! Zara är ett namn som kommer vara kvar på topplistorna under lång tid och hon har mycket kvar att ge. 

Vill du bli en del av artistbranschen? Vill du få kunskap om hur du ska forma din karriär och vad som krävs? Då är Innovative Artist Academy något för dig.