Tips under coronapandemin

Foto: Pexels
Text: Maja Frick

Coronapandemin har slagit hårt på musikbranschen och på många artister. Främst har alla evenemang och livespelningar behövs ställas in, vilket är en större del av musikbranschen än vad man kan tänka sig. Men pandemin betyder inte att det är över för artister som vill uppträda live och skapa musik. Det finns sätt att hålla ut i pandemin och förhoppningsvis kan vi snart se varandra på konserter och andra tillställningar igen. Om det är någon gång du ska utveckla ditt artisteri och din musik så är det nu när du har chansen att lägga ner all din prioriterade tid på att vara kreativ. 

Sätt tydliga mål

Trots att corona förhoppningsvis snart är över behöver du sätta tydliga och långsiktiga mål. Vad är det du vill med din musik? Vill du kunna leva på musiken? Vill du uppträda och/eller spela in låtar? Nu har du tiden att sätta dig ner och verkligen bena ut hur resan till dina mål ska se ut. En smart modell att gå efter när du sätter mål är SMART.
S = Specifikt, Gör målet så specifikt som möjligt så att du enkelt kan se om du uppnådde det eller inte. Att ha luddiga mål som “jag ska bli bättre på att sjunga” gör dig osäker. vad innebär bättre? Hur mäter du att du faktiskt har blivit bättre? Istället kan du ha mål som att klara av att sjunga i en viss tonart.
M = Mätbart. Ditt mål ska vara mätbart. Du ska kunna veta exakt när du har nått ditt mål. Ett exempel på ett mätbart mål är att du ska släppa två nya låtar de närmsta tre månaderna.
A = Accepterat. Alla som kommer vara delaktiga i målet måste vara med på det och kunna hjälpa dig. Du och andra måste tro på målet och acceptera att det är genomförbart.
R = Realistiskt. Att sätta för höga mål kan leda till stress och press. Ha realistiska mål som du blir utmanad av men som du ändå vet att du skulle kunna klara av. Sätt inte mål bara för någon annan vill det, utan grundas målen i dina ambitioner så är det realistiska mål. Målet ska även vara realistiskt utifrån de kunskaper, kapaciteter och tillgångar du har.
T = Tidsatt. När ska målet vara uppnått? Hur lång tid har du på dig innan målet ska vara avklarat? Att ha en tidsbegränsning är viktigt för att målet ska bli av. Annars kan du jobba med ett mål i flera år när du egentligen skulle ha kunnat uppnås det på några veckor.

Hitta din ståndpunkt

Många framgångsrika influencers har byggt upp sina varumärken utifrån egna intressen och saker de har extra varmt om hjärtat. Likaså kan du göra för att lyfta fram din musik. Ta Zara Larsson till exempel. Hon är inte bara känd för sin musik, utan även för sin feministiska ställning. Om du inte har ett specifikt ämne du själv brinner för kan du fråga dina fans eller dina vänner vad du skulle kunna göra. 

Våga be om hjälp

det är en tuff och oviss tid vi lever i. Ingen vet hur saker och ting kommer bli och det sker hela tiden snabba förändringar. När du inte vet vad du ska göra eller hur du ska komma över ett hinder, våga be om hjälp från någon som har den erfarenheter. Det skadar aldrig att fråga och det finns inga dumma frågor! Om du tjänade pengar på dina uppträdanden och konserter innan kan du be dina fans att stötta dig via exempelvis Patreon. Där kan du få in donationer som gör att du kan fortsätta utveckla din musik. Men det gäller att be på ett snyggt sätt och inte tvinga fansen att ge donationer. 

Upptäck nya områden

Det går tyvärr inte att genomföra en fysisk livekonsert just nu. Men det betyder inte att det inte går att livestreama, Livestreaming på nätet är mångas hopp och tjänsten går mer och mer åt att ersätta fysisk livemusik. Självklart är det inte samma sak att spela liva som att livestreama, inte heller för dina fans. Men det går och kan bli lyckat om du ser till att fansen är aktiva exempelvis genom chatt och reaktioner. 

Få ännu mer hjälp på Innovative Artist Academy. Där kan du ta del av andra deltagare och undervisarna.
Du kan även dela med dig av dina erfarenheter och få nya perspektiv på artistbranschen.