9 SVENSKA MUSIKFESTIVALER DU MÅSTE KÄNNA TILL

Where’s The Music?


Var: Norrköping
När: Februari
Tidigare framträdanden: Soleima, Phlake, Shitkid, SEA, Myrkur, Sarah Klang, Rein, Kaliffa

Where’s The Music arrangeras varje år i Norrköping och har fokus på att presentera ny musik. Festivalen beskriver sig själva som ett ställe dit du kommer och blir förälskad i musik som du aldrig tidigare hört. Målet är att hitta band som står precis inför sitt stora genombrott och att vara de första som presenterar bandet för en publik. Festivalen arrangeras på olika platser runt om i Norrköping, på allt från balkonger till kyrkor, och visar upp staden från sin bästa sida. Where’s The Music har också alltid massor av vassa teman i sitt konferensprogram och år 2017 debatterades bland annat ämnen som digitalisering, sync och skivbolagens roll. Festivalen sträcker sig över tre dagar i februari och visar både upp nykomlingar från Norden samt presenterar en rad internationella namn.

Putte i Parken


Var: Linköping, Karlstad, Leksand, Örebro, Stockholm
När: Juni/juli
Tidigare framträdanden: Veronica Maggio, Bottled in England, Ane Brun, Paramore, Petter, Gavin DeGraw, Kent, Kashmir, Rasmus Seebach.

Putte i Parken, även kallat PIP, är en kringresande festival som under sommaren 2017 kommer till fem olika städer i Sverige och stannar på varje plats i tre dagar. Det är en gratisfestival, som riktar sig till alla åldrar och som inte begränsar sig till en viss genre, utan istället försöker sikta brett med ett varierat musikprogram. Detta är något man tydligt kan se på de artister som tidigare uppträtt på festivalen. Det är både större internationella namn som Paramore och N*E*R*D och nya skandinaviska artister som Thomas Stenström och Billie the Vision and the Dancers. Festivalens evenemang hålls alltid i vackra omgivningar och arrangerades för första gången 2008 och blev 2014 gratis för alla. Under 2016 hade PIP sammanlagt ca 250 000 besökare, fördelat på fyra städer. Festivalens tre dagar i Stockholm satte publikrekord med 130 000 deltagare.

Way Out West


Var: Göteborg
När: Augusti
Tidigare framträdanden: ANOHNI, Daniel Norgren, Cat Power, Kendrick Lamar, Tame Impala, Bon Iver, The Black Keys, Prince, Janelle Monaé, Beach House, The xx, Grizzly Bear

Way Out West är en festival med fokus på alternativ musik inom rock, pop, urban och elektronisk musik. Festivalen äger rum under tre dagar i augusti månad i Slottskogen i centrala Göteborg. När själva festivalområdet stänger för kvällen fortsätter konserter och festligheter på lokala spelställen och barer runtom i staden. Musikprogrammet representerar både dagens och morgondagens talanger och bjuder därför på både nykomlingar samt riktigt stora internationella artister från den alternativa scenen. Förutom att gå och se konserter kan du som festivalbesökare även delta i ett antal filmvisningar, konstutställningar och föreläsningar. Way Out West fokuserar också mycket på hållbar utveckling och nyttjar en renodlat vegetarisk matpolitik.

Rookiefestivalen


Var: Hultsfred
När: Oktober
Tidigare framträdanden: Panda Da Panda, Ismen, Linda Pira, JOY

Rookiefestivalen (eller Rookie) är en inomhusfestival som årligen arrangeras av Linnéuniversitetets Music and Event-studerande. Som namnet antyder lägger denna tvådagarsfestival fokus på oetablerade, kommande artister och ger dem möjligheten att stå på samma scen som några av de större namnen. Därför är detta stället där du kan uppleva framtidens musiktalanger före alla andra. Festivalen ger alla band möjlighet till att ansöka om att spela och kan jämföras med den danska festivalen UHØRT. Rookiefestivalen arrangeras helt enkelt av ’rookies’ för ’rookies’.

Summerburst


Var: Göteborg, Stockholm
När: Juni
Tidigare framträdanden: David Guetta, Calvin Harris, Avicii, Morten Breum

I början av sommaren hålls festivalen Summerburst som är känd för att vara Sveriges största elektroniska festival med över 100 000 besökare. Festivalen äger först rum i Göteborg för att sedan ta sig sedan vidare till Sveriges huvudstad Stockholm. Summerburst bjuder varje år på ett starkt program inom den elektroniska musikscenen och programmet varierar beroende på i vilken av städerna du besöker festivalen. I Stockholm arrangeras festivalen på Gärdet, där det stora utomhusområdet ger möjligheten att skapa ett enormt dansgolv, i Göteborg hålls festligheterna istället i Nordens näst största arena, Ullevi.

Into The Valley (Into The Factory)


Var: Stora Vika, Stockholm
När: Augusti
Tidigare framträdanden: The Black Madonna, Praslea, Nina Kravitz, Levon Vincent, La Fleur 

Into the Valley är huvudnamnet som omfattar en mängd olika festivaler som arrangeras runtom i världen. Tidigare har Into The Valley hållits i Dalhalla, Rättvik, men i år är det annorlunda. 2017 kommer festivalen heta Into The Factory och äga rum på Stora Vika, ett industriområde precis utanför Stockholm. Festivalen skapades för att hylla den elektroniska musikscenen och de elektroniska namn som finns i Sverige. I augusti sker transformeringen av Stora Vika, de stora fabriksbyggnaderna och silorna kommer att förbli, men får en helt ny look när festivalen flyttar in med ljud, ljus och andra konstformer. Into The Factory har som mål att kombinera konst, musik, teknologi och mat till en stor övergripande upplevelse, och fabriksområdet kommer vara en del i att skapa den unika stämningen och festivalen. Under de tre dagar som festivalen pågår kommer inte mindre än 65 akter att uppträda. Så om du gillar elektronisk musik är Into The Factory en festival du inte får missa.

Popaganda


Var: Eriksdalsbadet, Stockholm
När: August/september
Tidigare framträdanden: Years & Years, FKA Twigs, Elephant, James Blake, MØ, Robyn, Jungle

Popaganda är Sveriges bidrag till en tvättäkta popfestival. Festivalen går av stapeln varje år vid Eriksdalsbadet i Stockholm i slutet av augusti eller början av september och går in för att avsluta sommaren med stil, genom att hålla en riktigt stor gemensam popfest fylld med kärlek och dans. Popaganda har genomgående mest svenska namn på affischerna, vilket man kan förstå i och med att Sverige är känt för att vara en av de största leverantörerna av popmusik i världsklass. Festivalen har dock även alltid en del större internationella namn i sin line-up. Med andra ord är detta en festival du inte får missa så länge ditt pophjärta slår.

Sweden Rock Festival


Var: Sölvesborg, Blekinge
När: Juni
Tidigare framträdanden: Slayer, Steve Vai, Judas Priest, Alice Cooper, Black Sabbath, Joe Bonamassa

Sweden Rock Festival är Sveriges största rockfestival som hålls i juni varje år i Sölvesborg i södra Sverige. Festivalen sträcker sig över fyra dagar där alla rockvärldens undergenrer samt närliggande genrer representeras. På programmet hittar man bland annat klassisk rock, hårdrock, metal och blues. Rockentusiaster från hela världen strömmar till festivalen för att uppleva dess breda musikprogram och den mycket speciella atmosfären som hör till. Sweden Rock Festival har en stark grund med dedikerade människor bakom sig som varje år kämpar för att skapa en unik och professionell upplevelse för de bökande, vilket har gjort att festivalen är känd som världens bäst organiserade rockfestival.

MADE


Var: Norrlandsoperan, Umeå
När: Maj

MADE Festival er en årlig scenkonstfestival i Umeå. Bakom festivalen står NorrlandsOperan, som varje år blandar olika konstformer och uttryck. MADE står för Music, Art, Dance, Experience och festivalen presenterar alla dessa områden. Festivalen hölls för första gången år 2006 och det är alltid både svenska och internationella artister som framträder. Varje år finns ett övergripande tema för hela festivalen, tidigare teman har varit exempelvis ”Identity Just”, ”Recomposing Future” och ”Home is where…”. MADE erbjuder upplevelser inom en rad olika konstformer så det finns något som tilltalar alla smaker. Festivalen hålls i maj och sträcker sig över fyra dagar fyllda med unika scenkonstupplevelser.