10 branschord du bör känna till inom musikindustrin
Foto: Canva
Musikindustrins terminologi kan vara svår att förstå och navigera i. Därför har vi samlat 10 användbara och relevanta branschord för blivande artister, musikproducenter och låtskrivare. Oavsett om du drömmer om att stå på scenen som artist eller arbeta bakom kulisserna som musikproducent eller något annat, kommer dessa ord att hjälpa dig att förstå och tala branschens språk bättre.
Refäng: En “refäng” är den mest minnesvärda och igenkännbara delen av en sång, vanligtvis innehållande huvudmelodin eller en slående textrad. Den fungerar som det centrala elementet som fångar lyssnarnas uppmärksamhet och bidrar till sångens omedelbara tilltalande.
Sync-licensiering: En överenskommelse där rättighetsinnehavaren till en låt ger tillåtelse att använda den i visuella medier som film, tv-program, reklam och datorspel. Denna process innefattar betalning av royalties till rättighetsinnehavaren och möjliggör att musiken passar in i den visuella kontexten, vilket kan förbättra stämningen och appellera till publiken på ett mer känslomässigt sätt.
Sampling: Inom musikbranschen syftar “sampling” på en ljudinspelning tagen från en befintlig musikinspelning och används i en ny produktion. Detta inkluderar att använda delar av en låts rytm, sång eller instrumentala element. Användningen av samplingar kan kräva tillstånd från upphovsmannen och skivbolaget.
Mastering: Den sista fasen av ljudproduktionen där inspelningen finjusteras för att uppnå bästa möjliga ljudkvalitet på alla ljudspelarenheter och förbereder den för utgivning.
Mästareinspelning: En “mästareinspelning” inom musikbranschen hänvisar till den slutliga, högsta kvalitetsversionen av en musikinspelning som används som grund för reproduktion och distribution. Det är ljudinspelningen som genomgår mastering-processen för att uppnå bästa möjliga ljudkvalitet och är källan som används för att göra kopior för försäljning, streaming och radiospelning.
Radioversion: En “radioversion” är en förkortad version av en sång där element som introduktioner, mellanspel och upprepningar är minskade för att passa inom radiostationers tidsbegränsningar. Detta gör sången mer radiovänlig och säkerställer att den passar in i de typiska sändningstiderna på radiostationer utan att förlora sitt kärninnehåll.
Produktchef: En produktchef inom musikbranschen är en professionell som ansvarar för att hantera utvecklingen och lanseringen av musikprodukter, såsom album, singlar eller digitala musikapplikationer och plattformar. Produktchefen fungerar som en länk mellan artister, musikproducenter, tekniska team och skivbolag för att säkerställa att en musikprodukt uppfyller både konstnärliga visioner och kommersiella mål.
Osignerad: Inom musikbranschen syftar begreppet “osignerad” på artister eller musikgrupper som inte har ingått ett officiellt kontrakt med ett skivbolag eller musikförlag. De är oberoende och har ännu inte fått professionellt stöd eller distribution från ett etablerat musikföretag.
MIDI: (Musical Instrument Digital Interface) är en standardiserad protokoll som möjliggör kommunikation mellan elektroniska musikinstrument och mjukvara. Det används för att styra instrument, skapa musiksekvenser, redigera parametrar och för liveframträdanden, och det är avgörande inom musikproduktion och framträdanden.
Åsidosätta: Begreppet avser en ‘andel av intäkter’ och används vanligtvis i fall där en artist vill ingå en ny överenskommelse innan den befintliga kontraktet löper ut. Till exempel, när en artist vill lämna ett skivkontrakt för att ingå ett nytt med ett annat bolag, kan det tidigare skivbolaget kräva en del av de intäkter som artisten erhåller från det nya kontraktet.
Att ha en grundläggande förståelse för termer inom musikbranschen är avgörande av flera anledningar. För det första möjliggör det effektiv och tydlig kommunikation inom branschen. När alla talar samma språk undviks missförstånd och samarbetet blir mer produktivt och problemfritt. Med dessa 10 branschord har du tagit det första steget för att stärka din karriär och framstå mer professionell. Från det minnesvärda “hook” till den komplexa “sync licensiering” – dessa termer hjälper dig att förbättra ditt språk inom musikbranschen.