Intervju med Seinabo Sey: Att slå igenom för mig är att få jobba med musik varje dag – det är ett mirakel

Foto: Universal Music Group
Text: Isa Ellman

Hör om hur Seinabo Sey, en av Sveriges mest hyllade artister, fann vägen in i musikbranschen och vad det är som inspirerar henne till att skriva låtar. Dessutom delar hon med sig av ett gott råd till andra som vill satsa på musiken!

Hon satte sitt avtryck på den svenska musikscenen då debutalbumet kom 2015, och sedan dess har hennes artisteri växt sig starkare och starkare för varje dag. Vi pratar förstås om Seinabo Sey talangen vars stämma folk inte verkar kunna få nog av världen över. Sedan hitlåten “Younger” brakade loss har det gått fort fram för Seinabo Sey, och idag är hon ett givet namn bland Sveriges soul- och popartister.

“Jag har ju inget att jämföra med men jag har förstått nu att det inte riktigt brukar gå till så, vilket är rätt mäktigt”


Seinabo är uppvuxen med en musikalisk pappa, och således har intresset för musiken alltid varit närvarande. Hon förstod tidigt att musik var något som fick henne att må bra, och idag har hon bara fortsatt på det spåret. Men vägen till de framgångar Seinabo har uppnått har inte sett ut på samma sätt som för många andra, konstaterar hon när jag frågar hur hennes karriär tog fart.

“Det jag gjorde var att hoppa på micken så fort möjligheten gavs. Jag var ju lite dum men också nyfiken och tyckte bara att allt var kul, så jag tackade ja till allting, uppträdde och gjorde massa konstiga grejer. Jag träffade Mange [Magnus Lidehäll], han som har proddat de flesta av mina låtar, när jag var 21, mycket genom att jag gästat hans kompisar och flamsat runt. När jag träffade honom var första gången jag kom in i något professionellt tänk kring musiken. Jag hade inte varit i den världen innan, och jag visste inte ens vad låtstrukturer var för någonting de fick lära mig allt från scratch känns det som.”

Seinabo Seys första steg in i musikbranschen skulle däremot inte vara som artist, utan från början blev hon signad som låtskrivare på Universal Music. Det var först då hitlåten “Younger” släpptes som singel 2013 där stjärnan själv stod för sången, som svenska folket på riktigt såg artisten Seinabo Sey: “Efter ‘Younger’ gick det så bra att det liksom gick av sig självt. Jag har ju inget att jämföra med men jag har förstått nu att det inte riktigt brukar gå till så, vilket är rätt mäktigt.”

Att inte kalla det Seinabo har lyckats med för succé och framgång, vore ren idioti. Men när vi snackar om hennes genombrott och jag frågar när hon visste att hon hade slagit igenom stort, skrattar hon och svarar att hon inte riktigt ser på det så: “Slagit igenom… det tror jag fortfarande inte att jag tycker jag gjort, det handlar väl mer om att det är fett att man får jobba med musik till vardags. Det är det som är att slå igenom tycker jag, det är ett mirakel.”

Låttexter som skildrar känslor och händelser ur livet


Seinabo Seys låtar har alla något säreget och karaktäristiskt över sig som gör att det är lätt att urskilja vem som står bakom musiken. Det är något med den unika rösten som tränger igenom och sätter en personlig prägel på varje ton och textrad även fast alla låtar är originella och berättar sina egna historier.

Vad det är som inspirerar Seinabo till de texter hon utformar och det som ger upphov till idéerna i skrivandeprocessen är inget specifikt, utan hon plockar från känslor hon har och händelser hon varit med om: “Ja, det är väl livet. Alltihop. Det kommer från ingenstans oftast, och sedan gäller det att hinna skriva ned så mycket som möjligt när andan väl faller på, för annars känns det som att man går tillbaka och härmar en känsla man hade. Jag är rätt dålig på att ‘proffsskriva’ låtar, det handlar mycket om känslor. Ibland kan det vara om saker som hänt mig, ibland saker som hänt andra.”

När man tar inspiration från sitt eget liv och delar med sig av det till hela världen medför det såklart en viss sårbarhet. Att släppa in andra människor i skrivandeprocessen är något Seinabo både tycker är lite jobbigt, men också väldigt lärorikt.

“Jag är nog rätt introvert, jag har försökt skriva mycket med andra, och vill verkligen kunna göra det. Men det är något med att förklara vad man menar, att bryta ned saker så någon annan ska förstå det. I det stadiet tycker jag det är lite våldsamt gentemot mig själv, särskilt om något handlar om hur jag mår. Ofta är det om saker som hänt nyligen när jag skriver, och då tycker jag det är lite pinsamt eller jobbigt när folk inte fattar vad man menar”, säger hon och fortsätter: “Jag är inte skitbra på att skriva med andra, men vill verkligen bli bättre på det. Det är ju otroligt att skriva med folk, för de har ju också vigt sina liv åt att skriva texter. Det lär man sig mycket av!”

Ett gott råd – hitta en anledning att fortsätta som ingen kan ta ifrån dig


Enligt Seinabo är det viktigt att veta vad det är man ger sig in på när man satsar på en karriär i musikbranschen, att vara beredd på att det kan gå lite hur som helst, och därför vara säker på sin passion.

“Jag tror att man måste vara på det klara med att det är väldigt svårt, alltså att man måste tycka om att det är svårt. Det är typ det enda jag märker med folk jag snackar med ibland att man inte riktigt fattat att det krävs väldigt mycket jobb och övning. Att till och med när man gör sitt bästa så kan det gå åt helvete, att man måste hitta ett sätt att skapa för sin egen skull, att det kommer från hjärtat på något sätt. För att annars när det går bra och sen slutar gå bra, eller går dåligt eller vad fan som helst så tappar man ju det. Man måste hitta en anledning att fortsätta som ingen kan ta ifrån en.”

 

Drömmer du också om en karriär som artist? 

Tags: