MIRIAM BRYANT: “JAG ÄR INTE MOSES, JAG ÄR BARA MIRIAM”

Foto: PR
Text: Ditte Nebeling Jensen, Isa Ellman

Miriam Bryant är Sveriges nya popdrottning. På Spotify uppnår hennes singlar flera miljoner streams, och kritikerna har, ända sedan hon började ge ut låtar 2011, förutspått att hon kommer bli en av de största sångerskorna inom popmusiken. Vi har snackat lite med henne om vägen till framgång, och nederst i artikeln kan du läsa om hennes bästa tips till blivande musiker.

Miriam Bryant gör melankolisk och storslagen popmusik, som leder tankarna till andra sångerskor som Adele och Florence Welch från Florence + the Machine. Detta började hon med 2011, när hon teamade upp med sin vän tillika producent Victor Rådström som producerade hennes tre första låtar, vilka gavs ut i Tyskland. Bland dessa fanns debutsingeln “Finders, Keepers”, som genererade särskilt mycket uppmärksamhet inom underground popen. Redan då kände Miriam Bryant att hon hade slått igenom, och om sin första singel säger hon att, “För mig var det ett genombrott, och det var då min karriär tog fart.”

Framgång eller passion


Miriam berättar att folk där hemma på allvar fick upp ögonen för henne när hon efter Tyskland återvände till Sverige och deltog i musikprogrammet “Så Mycket Bättre”. För Miriam betydde det riktigt mycket att vara med, och hon berättar:

“Jag är verkligen glad över att jag gjorde det, för efter det förändrades liksom allting för mig. Jag tror, att ifall du frågar svenskarna, så kom mitt genombrott efter det programmet. För mig var det däremot betydligt tidigare.”

Miriam berättar att det i samband med “Finders, Keepers” gick upp för henne hur betydelsefull och stor hennes musik hade blivit:

“Jag gjorde en intervju i Baden på en jättestor radiostation i Tyskland, som en del av radiomarknadsföringsturnén av min första singel “Finders, Keepers”. Jag kommer ihåg hur intervjuaren spelade min låt och sa »Och det där var Miriam Bryant med vår nummer 1 hit “Finders, Keepers”, och nummer 2 är “Skyfall” med Adele«. Det var då, jag bara: »Shit. Det är verkligen en stor låt«”.

Känslan av att vara “känd” och betydelsefull i Sverige känns ibland lite annorlunda för Miriam, och hon berättar hur hon successivt vant sig vid sin framgång, samtidigt som hon försöker att inte låta det stiga henne över huvudet. Hon berättar:

“Jag försöker att inte låta min framgång påverka mig allt för mycket. Jag försöker att inte vara så styrd av att höra mig själv på radion, och jag försöker också komma ihåg att jag gör det här för att jag har lust, för min egen skull. Om någon skulle bli inspirerad är det ett plus, men jag gör inte det här nödvändigtvis för att inspirera andra. Jag är inte Moses, jag är bara Miriam.”

Goda råd till blivande musiker


Att göra det för sig själv snarare än för framgångens skull, är alltså en av dem viktigaste sakerna för Miriam i sitt arbete med musiken. Vi frågade Miriam ytterligare vad hon tycker att man som blivande eller redan etablerad musiker ska fokusera på, och hon svarade:

“Arbeta med folk som du tycker om att vara tillsammans med, och låt bli att ta saker och ting för seriöst, för det är det inte någon annan som gör. Ha kul med det, och ifall det sker så sker det, och om det inte gör det så är det av fel anledning du håller på. Man måste vilja något mer än att bara nå framgång, det är inte därför vi gör de saker vi gör. Vissa människor drivs av framgång, men jag tror inte det är rätt.”

– Så varför drivs du av musiken?

“Det är min passion. Jag tror bara att det inte finns så många andra saker som är värda att spendera min tid på.”