MOLLY SANDÉN: “DET ÄR VIKTIGT ATT VETA VAD SOM ÄR RUNT MUSIKEN”

Foto: Emma Svensson
Text: Ida Hummelgaard

Sverige är känt för att producera en del av den bästa popen, det är den 26-åriga Molly Sandéns musiks ett exempel på. Den erfarna sångerskan är uppvuxen i rampljuset och har lärt känna branschen den hårda vägen. På senaste tiden har den nationella popdrottningen bytt riktning och börjat skriva på svenska, vilket har lönat sig. Albumet Större blev under 2018 streamad hela 61 miljoner gånger på Spotify, vilket gav henne titeln Sveriges tredje mest streamade kvinnliga artisten det året – efter Sia och Dua Lipa. Vi har snackat med popsångerskan om hennes resa in i musikbranschen.

»Jag hade mitt eget lilla företag som åttaåring«

För Molly Sandén, som är uppvuxen i Stockholm, flödade musiken i hennes liv redan i tidig ålder.

Jag startade som otroligt ung. Jag sjöng på mina föräldrars vänners bröllops och på begravningar. Jag hade mitt eget lilla företag som åttaåring. Jag fick betalt, men i biobiljetter. Sen blev jag 12 år, och då var det en som sa till mig att jag borde anmäla mig till talangshower och sångtävlingar i gallerior. Så det gjorde jag, berättar Sandén när jag möter henne i lobbyn på hennes centrala hotell i Oslo.

Dagen innan har hon spelat på Sentrum Scene på den årliga festivalen by:Larm festival. Sångerskan har tidigare hållit sig till engelska i sina låtar, men har nu gått över till det svenskan igen. Igen, eftersom det var på svenska som hon började sjunga på 2006, när hon startade karriären med att vinna Lilla Melodifestivalen med låten “Det finaste någon kan få”.

Det var nog den första stora saken som jag gjorde. Det var verkligen roligt och helt sjukt overkligt på samma gång. Det var så många kameror och fans så jag var tvungen att byta telefonnummer. Jag gick grundskolan och en dag satte min telefon bara igång, eftersom mitt telefonnummer var ute och alla kunde se det. Det var ganska nytt för mig.

Med genombrottet fick barnstjärnan ett skivkontrakt med Warner Music, och gav sig ut på en stor turné. 2009 kom debutalbumet med namnet Samma Himmel.

Drömmer du om att slå igenom med din musik? Ansök till Innovative Artist Academy i Stockholm

Skippade ‘the american dream’

Det har varit många små steg på Molly Sandéns långa resa i musikbranschen. Hon har sett artister komma och gå och lärt sig hur skiftande musikindustrin kan vara. Hon tog nästa stora steg när hon skippade sitt skivkontrakt i Sverige och drog till L.A.

Jag drog till L.A. som 18-åring och där upplevde jag hur befriande det var att skapa ny musik i en stad där ingen hade några förutfattade meningar om mig, eller visste vem jag var. Jag skulle skapa en ny persona där borta, och genom den upplevelsen lärde jag mig att jag var tvungen att skapa mitt eget utrymme. De ville gärna göra mig till en produkt och gav mig en kostplan, så jag skulle gå ned i vikt. Det var helt vanvettigt. Men genom det lärde jag mig att jag måste vara självsäker i vad jag vill göra.

Med den erfarenheten i bagaget kom Sandén tillbaka till Sverige, och utan ett skivkontrakt var hon tvungen att starta om från början igen, på egen hand.

När jag kom hem från L.A. skulle jag samla ihop mitt eget team, och det är först nu efter 10 år som jag har folk runt omkring som jag verkligen litar på, och som har samma visioner som mig. Mitt beslut om att göra allting själv var nödvändigt för att jag skulle lära mig hur allting fungerade. Det är bra att ha den kunskapen nu, även om jag har ett team och ett skivbolag som hjälper mig. Det handlar inte bara om att stå på scenen och sjunga, det är bara en liten del av det hela. Det är viktigt att veta vad som är runt musiken.

Du måste vara ärlig och personlig i din musik

När man som Molly Sandén startar sin musikkarriär i en mycket tidig ålder, kan det vara svårt att veta vad man vill och hur man ska navigera sig i den komplicerade branschen – just eftersom det inte bara handlar om att kunna sjunga.

Mitt största problem var att jag kände att jag behövde ‘pleasa’ alla andra och vara en ‘good girl’, och att alla skulle tycka om mig. Jag trodde att jag behövde bevisa mitt värde i varje låt och bara vara glad, för att någon ens skulle tycka om min musik. Jag tror att det blev en omväg för mig. Jag kunde säkert inte nå några människor för att de tyckte att jag försökte för mycket och inte var mig själv, och det var något de märkte av. Men jag insåg att min historia är tillräckligt viktig.

Denna insikt var en av Sandéns viktigaste milstolpar. Efter sin resa till L.A. beslutade hon sig för att vara mycket mer personlig i sitt låtskrivande.

När man står på scenen kväll efter kväll och ska kanalisera samma känslor gång på gång, så tror jag det är viktigt att man ska mena det man sjunger. Jag kan inte bara ta någon annans ord och spela en roll, det kommer inte hålla i längden. Det kan funka på kort sikt, men om du vill leva på din musik och dina låtar, måste du nog vara personlig och privat.

Hon utvecklar vidare:

Den här branschen är så fejk ibland. Du ska vara på sociala medier och vara presentabel, och ibland är allt bara ett skådespel. Så jag känner att jag måste vara äkta någonstans. Det är i min musik som jag skapar något meningsfullt, och nu när jag sjunger på svenska är det lättare att vara ärlig och rå.

Även om det var gränsöversskridande för sångerskan att dyka ned i de djupt personliga tankarna och känslorna, säger hon att det är ofta de låtarna som flest relaterar till och som har haft mest framgång bland hennes fans. Men hon blev också tvungen att kämpa för att gå från engelska till svenskspråkiga låtar.

Jag skriver ofta texter som anteckningar på min telefon, och en dag började jag helt plötsligt att skriva på svenska. Så jag gick till mitt skivbolag och snackade om att kanske börja skriva på svenska. Men jag fick bara som svar att jag skulle fortsätta med det jag brukade göra. Det satte igång något i mig, för då tänkte jag att ‘jag ska visa dem att jag kan det här’. Jag gjorde fem låtar i hemlighet och bokade en studiosession utanför mitt skivbolag. Samtidigt skickade jag låtarna på engelska till dem, så de inte skulle märka någonting. En dag kallade jag alla till ett stort möte – det var som i en amerikansk film, med en presentation och det stora ‘take it och leave it’-ögonblicket. Men lyckligtvis älskade de idéen och har sedan dess stöttat mig fullt ut.

Och det skulle komma att löna sig. Molly Sandén har med sitt album Större haft stor succé. Hon blev nominerad till en Grammis 2018 för bästa popalbum, samt nominerad till Årets Pop och Årets Artist på P3 Guld. Pophits som “Sand” och “Större” visar både den sårbara sidan av Sandén, som blivit väl bemött av fansen.

Det var ett stort boom, som om folk verkligen hade väntat på det här. Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start. Vi hade också en stor fest dagen efter albumet gavs ut. Det kändes liksom som min födelsedag, men istället för att få presenter, var det en massa svenska artister som delade mina låtar på sociala medier. Svenska artister har blivit bättre på att stötta och dela varandras musik. Förut var det mer konkurrens, men nu är det mer öppet. Det är verkligen coolt, för det är en liten bransch, och man stöter på varandra hela tiden. Istället för att tävla mot varandra, som man gjorde när det handlade om att bli nästa radiohit, så har man playlists nu där alla är välkomna, vilket gör att man kan dela på platsen.

Många drömmer om att kunna leva på sin musik. Är du en av dem? Innovative Artist Academy kan hjälpa dig ta klivet in i musikbranschen

»Det låter inte så sexigt, men det är viktigt«

Molly Sandén har varit en del av musikbranschen sen barnsben och kan inte längre komma ihåg alla uppträdanden, intervjuer, fotograferingar och låtskrivande- och studiosessioner hon har gjort genom åren. Och det är något som märks med den erfarna sångerskan. Hon är otroligt trevlig, vill svara på alla mina frågor och säger också att hon har blivit mer och mer avslappnad. Men som artist måste man också älska allt man gör, även de saker som är mindre roliga. När man är ny i branschen blir man tvungen att lära sig processen som finns bakom varje artist, som handlar om att bland annat sätta sig in i hur man ger ut musik, copyrights och sociala medier. Det är något som Sandén har lärt sig med tiden, och är även hennes bästa råd till dig som drömmer att kunna arbeta som artist.

Du är tvungen att göra det arbetet också. Man kan inte bara ställa sig upp och sjunga. Det låter inte så sexigt, men det är viktigt. För när du har nått till den punkten där du har några människor omkring dig som kan hjälpa till, så kan man släppa det ansvaret lite. Jag tror inte att man kan bygga en hel karriär och nå succé utan att ha satt sig in i det bakomliggande arbetet. Det är hårt arbete och man måste älska det. Men du kommer aldrig ångra är att bara ge ut musiken och vara självsäker, och tro på att du har något att erbjuda. Ha inte så många ursäkter. Om du inte tror på dig själv så kommer inte några andra heller att göra det. Det låter hårt, men det är sant. Så man ska inte vara rädd för att ge sig ut, för när jag möter någon självsäker som säger ‘du ska höra min låt’, så blir jag nyfiken – med ett sådant driv kan man komma riktigt långt.

Ansökan till Innovative Artist Academy är öppen – kursen för dig som drömmer om en framtid som musiker